Ne Kadar Para Biriktirmeliyim? Ne kadar para biriktirmeliyim sorusu pek çok kişinin aklını kurcalıyor çünkü modern hayatın pek de insanları para biriktirmeye yönlendirmemesi nedeniyle, hepimiz para biriktirmeyi unuttuk. Yıllarca para biriktirerek ev sahibi olabilen anneannelerimiz, annelerimizin aksine, bizler daha çok harcamayı ve kredilerimizi kapatmayı marifet biliyoruz. Lakin herkes hayatının bir döneminde para biriktirmek zorunda kalıyor ve bu işi ilk defa yapanlar, ne kadarını bu işe ayırmaları gerektiği konusunda kararsızlık yaşayabiliyorlar. Sizler için para biriktirme oranları ve gereklilikleri üzerine ufak bir makale hazırlamaya karar verdik.
Para biriktirme yöntemleri nelerdir? Yapılan araştırmalar ve ekonomik göstergelere göre, herkesin elde ettiği gelirin en azından %10’luk bir kısmını birikimleri için değerlendirmesi, hayatını güven içerisinde idame ettirmesi için gerekli. Zira hayattaki herhangi bir anda işsiz kalabilir, hastalanabilir, kaza yapabilir, bir sebepten borçlu kalabilirsiniz. Bu tip acil durumlarda paraya sıkışmak yerine değerlendirdiğiniz birikimlerinizden faydalanmanız, sizi zorlayıcı durumlar içerisinden çıkaracaktır.
Ancak minimum oranın %10 olmasına karşın, bunun genellikle düşük gelir düzeyine sahip kişiler için geçerli olduğunu da belirtelim. Önerilen birikim oranı ise %25 olarak karşımıza çıkıyor ve orta ila üst düzey gelire sahip olanların %25 kadar gelirlerini birikime ayırmalarının, ileride yatırımlara olanak tanıyacağı belirtiliyor.
Bu rakamların üzerindeki birikimler ise sizi biraz fazla cimri kategorisine sokacaktır ve hayat kalitenizin de düşmesine sebep olacaktır. Dolayısıyla mevcut birikimlerinizi hayat kalitenizi düşürmeden elde etmeniz en dikkat edilmesi gereken noktalar arasında. Günlük yaşantınızda ihtiyaç duyduğunuz parayı da birikimlere ayırmaya çalışmak, on sene sonra çok para ancak yaşanmamış bir hayatla sizi karşı karşıya bırakacaktır.
Para biriktirmeye başlayabilmek için belli bir gün veya zamanı beklemeyi de bırakarak her gün ne kadar kenara atmanız gerektiğini hesaplayın ve bu miktarı biriktirmeye başlayın. Günlük olarak hedefinizi tespit edecek olursanız, bu parayı bir kumbaraya atmaya başlayabilir ve bu sayede gereksiz ertelemelerin de önüne geçebilirsiniz. Tabii ki paranız belli bir düzeye geldiğinde onu dövize çevirmeyi ya da bankalardaki yatırım seçenekleriyle değerlendirmeyi de unutmayın. Şimdiden herkese iyi birikimler diliyoruz!
Bu yayın en son değiştirildi 17 Şubat 2020 10:50
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.