Reklam
Bankacılık

Mortgage Hesaplama Nasıl Yapılır?

Reklam
Reklam

Mortgage Hesaplama Nasıl Yapılır?

Günümüzde insanoğlunun belki de en büyük hayalleri arasında bir ev sahibi olmak vardır. Kimileri bu konuda şanslıyken ve kısa sürede ev sahibi olabilirken, kimileri ise oldukça şanssızdır ve bu hayalini gerçekleştirebilmek için uzun bir süre çalışması gerekmektedir. Öte yandan günümüzde ev sahibi olabilmek için ilk başvurulan yollardan biri de Mortgage, yani konut kredisidir. Mortgage, çok iyi bir şekilde hesaplanması ve ince detayların değerlendirilmesi yapıldıktan sonra kullanılması gerekilen bir kredi türüdür. Peki, Mortgage hesaplama nasıl yapılır? Mortgage faiz oranları nelerdir? Mortgage kredisi kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Mortgage Hesaplama

Mortgage Hesaplama

Mortgage hesaplama nasıl yapılır?” sorusunun cevabı aranırken, Mortgage kredisinin ne gibi unsurlardan meydana geldiğini belirlemek, hesaplama işlemi için ilk adım olacaktır. Mortgage, yani konut kredilerinde, faiz oranları her ne kadar küçük görünse de, uzun vadeli ve yüksek meblağlı krediler olmalarından ötürü, toplam ödenen tutar oldukça yüksek olabilmektedir. Bu nedenle vade sayısı ve faiz oranı arasında ideal bir bağ kurulmalıdır.

Mortgage kredilerinin masrafları da zaman zaman tüketicileri şaşırtabilmektedir. Bu masrafların bankadan bankaya değişmesi söz konusuyken, bazı bankalar absürt rakamlarla karşınıza çıkabilmektedir. Ayrıca konut kredisi konusunda zorunlu olan sigorta masrafları da, yine farklılık gösterebilen bir diğer unsurdur.

Mortgage hesaplama nasıl yapılır?” sorusuna istinaden daha basit bir mantıkla düşünerek, hesaplama işleminin temsili olarak yapılabilmesi söz konusudur. Öncelikle kredi faiz oranı, vade sayısı ve kredi tutarı hakkında net veriler belirlememiz gerekmektedir. 120 ay vade ile 100 bin TL’lik bir konut kredisi kullanıldığını düşünürsek ve bu konut kredisinin faiz oranı da yüzde 0,83 olursa, hesaplama işlemi şu şekilde devam etmektedir.

Related Post

Bu bilgiler ışığında aylık taksit tutarı toplamda 1.319,29 TL olarak tüketicinin karşısına çıkmaktadır. Bu tutarın 489,29 TL si anapara iken, 830 TL’si ise ödenecek olan faiz tutarıdır. Faiz tutarı, faiz kısmından, anapara tutarı ise anapara tutarından kesilerek, sürekli bir döngü oluşmaktadır. Her ay ödemiş olduğunuz faiz tutarı azalmakta ve haliyle anapara ödemeniz artmaktadır. Bu durum da bir süre sonra faiz tutarınızın ilk etapta ödenmesine, anapara tutarının ise son etapta bitmesine neden olmaktadır. “Mortgage hesaplama nasıl yapılır?” sorusunun cevabını ararken, dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise ek kesinti ücretleridir. Bu ek kesinti ücretleri nedeniyle birçok kişi kısa süreli şok geçirse de, bankalar maalesef ki bu ücretleri sözleşme gereği sizden almaktadırlar.

Mortgage Ek Kesinti Tutarı

Mortgage Ek Kesinti Tutarı

Mortgage kredisi ile yani konut kredisi ile ev almaya karar vermeniz durumunda, öncelikle büyük bir sorumluluğun altına girdiğinizi unutmamanız gerekmektedir. Konut kredisi ile ev almak, son derece zahmetli olan ve borç yükünün en fazla olduğu kredi türlerinden biridir. Mortgage kredisinde, sizden tahsil edilecek olan tutar, sadece sandığınız gibi anapara tutarı ve faiz tutarı değildir. “Mortgage hesaplama nasıl yapılır?” araştırması yaparken, mutlaka bu ekstra kesinti tutarlarını da hesaba katmak gerekmektedir.

Öncelikle kredi dosyanızın oluşturulması ve evraklarınızın tamamlanması adına, banka tüm bu dosya işlemlerini halletmektedir. Bu nedenle de bir dosya masrafı adı altında ücret kesintisi olacağını unutmamanız gerekmektedir. Dosya masrafının ne kadar olacağını merak ediyorsanız, hemen kredi tutarını yüzde 1.000’e bölerek, sizden en fazla tahsil edebilecekleri dosya masrafını hesaplayabilirsiniz. Sonrasında ise evin değerinin hesaplanması, evin durumu ve eve ne kadar kredi verileceği gibi konularda öne çıkan ekspertiz raporu, Mortgage kredisinin en gerekli olan noktalarından biridir. Haliyle banka bu ücreti de size yansıtacaktır ve bu ücreti de hesaplamanız gerekmektedir. Evin tapu işlemleri, bankadan ipotek fekki yazısı alma vb. işlemler konusunda da birtakım kesintiler olacaktır. Bu ücretler de ekstra olarak size yansıtılacaktır ve kredi tutarınız, faiz tutarı ile birlikte 1.000 TL ila 2.000 TL arasında fazla gelebilme ihtimaline sahip olacaktır.

 

Reklam
Erkan Akdağ

Finanspara Piyasa Araştırmacısı

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Erkan Akdağ

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

11 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

11 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

1 sene Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

1 sene Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

1 sene Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

1 sene Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.