Mortgage Emlak Krizinin Dünyaya Etkileri Nelerdir
Mortgage Emlak Krizinin Dünyaya Etkileri Nelerdir? 2007 yılında ABD ekonomisi sadece ülkede değil dünyada panik ve finansal endişelere yol açan bir mortgage krizi yaşadı. Finansal piyasalar dalgalandı ve etkileri birkaç yıldan fazla sürdü. Mortgage krizi sonucunda ev fiyatları hızla yükseldi bununla birlikte birçok borçlanma ve kusurlu mali tablolar görüldü. Açgözlülük ve dolandırıcılıklar yaşandı
2000’lerin başında ABD ekonomisi çok iyi durumdaydı. Faiz oranları düşüktü tüketicilerin ödeyebileceğinden daha büyük krediler çekmelerine izin veriliyordu. Bununla birlikte ev fiyatları önemli derecede arttı bu yüzden bir ev satın alıp zenginleşmek kişilerin gözünde kolay bir yol olarak görüldü. Kredi verenler ise evlerin iyi teminat olduğunu düşünüyorlardı bu yüzden gayrimenkul sahiplerine borç vermek ve bunlarla gelir elde etmeyi bekliyorlardı. Bankalar paraya kolay bir şekilde erişme imkânı tanıdı. Borçlular yüksek riski olan ipoteklere girdiler, kredi notu kötü olan kişilere bile düşük faizlerle krediler verirdi.
2016 yılında konut fiyatları hızlıca düştü ve 2016 sonlarına doğru oranlar ciddi rakamlara ulaştı. Bu yüzden daha fazla ev sahibi olmak isteyen kişiler neye etki edeceğini düşünmeden borç ödemeyi bırakıp daha fazla ev satın almaya başladılar. İpotek ödemeleri gerçekleşemedi. Bununla birlikte faiz oranları yükseldi, ipoteklerde arttı. Bankalar ve yatırımcılar ciddi para kayıpları yaşamaya başladı. Piyasa riskleri ile birden karşılaşılınca bankalar birbirlerine dahi borç vermekten kaçındılar. Borçların geri ödenip ödenemeyeceği bilinmiyordu piyasada belirsizlikler yaşandı. Bu durumda büyük bir kriz doğurdu
Ev fiyatları hızla yükseldiği için ev sahipleri evleriyle birlikte büyük zenginliğe ulaştılar.
Mortgage krizi sonucu finansal yapıya ve ekonomiye karşı güven eksiklikleri yaşandı
İpotek piyasası, küresel finansçılar ve yatırımcıların korkutucu bir piyasa içinde olduğunu fark etti.
Piyasa dalgalanmaya devam ederken konut değerleri kaybedilmeye başlandı. Ev sahiplerinin para çekememesi şirket büyümelerinin düşmesine neden olan bir durgunluğa sebep oldu. Emlak sektöründeki şirketler değer kayıpları yaşadı.
İpotek krizinin etkileri dünya üzerinde de yaşanmaya devam etti. Yabancı hisse senetleri ve endüstriler değer kaybettiler. Birçok finansal hizmet veren şirketler bir süre ortadan kayboldu veya krize dayanamayıp yok oldular. Büyük şirketler indirimli fiyatlarla zararlar ettiler, milyar dolarlı hissedarların değerlerinin silinmesine yol açtı.
Bu yayın en son değiştirildi 17 Şubat 2020 10:46
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 4. çeyreğine ait iş gücü istatistiklerini paylaştı. Mevsim etkisinden…
Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, en yeni modeli Grok 3’ü duyurdu. Musk, modelin önceki…
Kripto para piyasasında yeni haftanın başlangıcı yatırımcılar için dalgalı bir seyirle ilerliyor. Toplam piyasa değeri,…
Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hız kazanması ve bu sürecin küresel petrol…
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.