Önümüzdeki Temmuz ayı birçok alanda ücretlerin değiştiği bir süreç olacağı belirtiliyor. Ülke genelindeki emekliler belirtilen ayda seyyanen zamlı maaşlarını ve enflasyon farklarını alacakları ifade ediliyor.
Ülke genelindeki memurlar ise genel ve toplu yapılan sözleşmeden oluşan yüzde 3 oranındaki zamlarını maaşlarına yansıdığını görebilecekler. Bunun dışında gerçekleşecek olan 6 aylık enflasyon farkının yüzde 3 seviyesinden fazla olan bölümü, ülkedeki memur emeklilerinin ve bu memurların maaşlarına dahil edileceği belirtiliyor.
Gelecek temmuz ayında ücreti yükselecek farklı bir kesim ise ülkedeki işsizler olacağı belirtiliyor. Ülkedeki işsizlik maaşı genel asgari ücrete göre düzenlendiği için temmuz ayında senenin 2. döneminde geçerli olduğu belirtilen asgari ücret uygulanacağı ifade ediliyor. Bu aşamada brüt olarak 1.201 TL 50 kuruş olan asgari ücret miktarı 1.273 TL 50 kuruş seviyesine yükselecek. Bu yükseliş genel işsizlik maaş miktarına da yansıyacağı ifade ediliyor.
Ayrıca işsizlik maaşı çalışan kişinin geride bıraktığı son 4 ayda almış olduğu brüt maaş rakamının ortalama hesabının yaklaşık yüzde 40’ı olarak belirleniyor. Bu durumda en düşük maaş olarak bilinen asgari ücreti alan, genel brüt maaşı 1.273 TL 50 kuruş olarak bilinen bir kişi, Temmuz ayından sonra kıdem durumuna bakılarak 10 ay süre ile aylık ortalama 509 TL 40 kuruş işsizlik maaşı alacakları belirtiliyor. Bu aşamada alınan en az işsizlik maaş miktarı ise 480 TL 60 kuruş olarak belirtiliyor.
Ülke genelindeki yüksek maaşlıların işsizlik maaşı hesabı ise biraz daha değişik. Aylık miktarı yüksek olsa da genel işsizlik maaşı ülkede geçerli olan asgari ücretin yaklaşık yüzde 80 seviyesinden fazla olamadığı belirtiliyor. Ülkedeki asgari ücretten daha fazla maaş alanlar için genel işsizlik ödeneği bu şekilde hesaplandığı belirtiliyor. Maaşları yüksek miktarda olanların ise genel işsizlik ödeneği yeni asgari ücret ile birlikte yaklaşık 1000 TL’yi aşacağı belirtiliyor. Bu şekilde 972 TL olan en fazla işsizlik maaşı ise Temmuz ayından sonra 1018 TL 80 kuruş civarında olacağı tahmin ediliyor.
İşsizlik maaşı almak için öncelikle kendi kusuru dışında işten çıkartılmış olmak gerektiği belirtilirken personelin işten ayrılmadan önceki yaklaşık 4 aylık süre içinde primlerini yatırarak sürekli çalışmış görünmesi gerektiği belirtiliyor.
Bu yayın en son değiştirildi 22 Haziran 2015 22:03
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.