Geçtiğimiz şubat ayından bu yana alamadığı yaklaşık 7.2 milyar Euro’luk finansal desteği kreditörlerden elde edemediği taktirde IMF‘ye bulunan yaklaşık 1.7 milyar Euro tutarındaki devasa olan borcunu ödeyemeyeceği ve aynı zamanda 5 gün sonunda da iflas etmesi gündemde olan komşu ülke Yunanistan yine zor durumda.
Ekonomik kriz ile boğuşan Yunanistan hükümetinin pazartesi günü kreditörlere sunduğu öneriler kabul edilmezken kreditörlerin yeni seçeneklerini de Yunanistan kabul etmemesi bu işi iyice büyük bir çıkmaza doğru sürüklediği belirtiliyor. Yeni yapılan seçim ile kurtarıcı gözü ile bakılan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras kreditörleri yerden yere vurarak daha önce Portekiz ve İrlanda için böyle bize davrandıkları gibi davranmadılar bu kötü tavırlarının iki sebebi olabilir diyerek tepkisini ortaya koyan Yunan Başbakan Ya anlaşma istemiyorlar ya da Yunanistan’daki bazı kişi ve gruplara hizmet ettiklerini ima etti.
Yunanistan hükümetinin sunmuş olduğu bu son önlemler ilk seçenekte Yunanistan’ın iflasa yolculuğunu frenleyecek bir sonuca ulaşma yolundaki umutları güçlendirse de yapılan teknik düşünce ve plan ile hesaplamalar neticesinde uluslararası kreditörlerin iyileştirme niyetli ek önlemler istemesi ile ipleri tekrar kopma noktasına getirdiği belirtiliyor. Gün itibarıyla Avrupa Birliği’ne katılması planlanan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras geçtiğimiz cumartesi günü Eurogroup toplantısı öncesinde acil Brüksel’e gittiği belirtilirken aynı özellikteki önerilerin daha önceki İrlanda ile Portekiz seçeneklerinde bazı kurumlar tarafından kabul edildiğini ifade eden Çipras, “Bu tavır ya anlaşma konusunda sıcak bakılmadığına veya farklı çıkarların desteklendiğini gösteriyor” şeklinde açıklamalarda bulunduğu belirtildi. Konu ile ilgili bir AB yetkilisi, “Biz farklılık istiyoruz fakat Yunan hükümeti istemiyor. Kamuoyu önünde gerçekleştirilen bir görüşme daha az etkin oluyor fakat bu pazarlığın farklı bir sayfası” dediği öğrenildi.
Ayrıca Yunan Başbakan Çipras’ın bu önemli sözlerinden kısa süre sonra ise Brüksel cephesinden farklı bir mesaj geldi. İsmi belirtilmeyen bir Yunan hükümeti yetkilisi, kreditörlerin ‘daha büyük KDV yükselişi ve kamu harcaması kesintisi’ belirttiği tahmin edilen önerisinin Atina yönünden kabul edilip edilmeyeceği şeklindeki soruya reddedildi şeklinde cevap verdiği belirtildi.
Yunan hükümetinin iflas edip etmeyeceği şimdiden tüm finans çevreleri tarafından merak konusu oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 4. çeyreğine ait iş gücü istatistiklerini paylaştı. Mevsim etkisinden…
Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, en yeni modeli Grok 3’ü duyurdu. Musk, modelin önceki…
Kripto para piyasasında yeni haftanın başlangıcı yatırımcılar için dalgalı bir seyirle ilerliyor. Toplam piyasa değeri,…
Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hız kazanması ve bu sürecin küresel petrol…
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.