Kredilerde ayak frenden çekiliyor! BDDK’nın tüketici kredileri için ayrılmakta olan genel karşılık oranlarında indirime gitmeye hazırlandığı gelen bilgiler arasında. BDDK’nın bu hamlesi sonrası ilk kez olarak mahsus olmak üzere bankaların kârlılığında 2016 yılı için ciddi bir yükseliş olacağı hesaplanmakta. Edinilen bilgiye göre, ihtiyaç kredilerinde, kredi kartlarında ve kredili mevduat hesaplarında genel karşılık yükümlülüğünü 2013’te yüzdesel oranda 1’den 4’e çıkaran BDDK, şimdi bu oranı yüzde 1’e düşürülecek.
YÜZDE 1 DÜŞÜŞ, KÂRI YÜZDE 8 YÜKSELTECEK
Peki bu bankalar için ne manaya gelmekte? Analistlerin yaptığı hesaplamalara göre, genel karşılık rakamlarında yapılacak yüzdesel olarak 1’lik azalma, bankaların 2016 tahmini kârlarını yüzde 8 yükseltmiş olacak. Bankacılık sektörünün 2016 yılında ortalama 28.6 milyar TL kâr etmesinin beklendiği göz önüne alındığında ise yapılan incelemede, karşılıklardaki yüzde 1’lik düşüşün sektörün kârını yaklaşık olarak 2.3 milyar artıracağı hesaplanıyor. Yani yüzdesel oranda 3’lük düşüş yaklaşık 7 milyar liralık kâr artışı anlamına gelmiş olacak. Genel karşılıklarda yapılacak yüzdesel oranda 1 düşüşün bankaların özkaynak kârlılığını yüzde 1, yüzde 3 değer kaybetmesinin ise özkaynak kârlılığını yüzde 2.8 olumlu etkilemesi beklentiler arasında yer almakta. Bankacılar, yeniliğin sadece yeni verilecek kredilerde mi yoksa stok kredilerde mi olacağına BDDK’nın henüz karar vermediğini belirtirken, yeni kredilerde geçerli olsa bile olumlu etkinin yaklaşık 2 yılda bilançolara yansıyacağını öngörülmekte.
Bu yayın en son değiştirildi 1 Haziran 2018 16:04
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 4. çeyreğine ait iş gücü istatistiklerini paylaştı. Mevsim etkisinden…
Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, en yeni modeli Grok 3’ü duyurdu. Musk, modelin önceki…
Kripto para piyasasında yeni haftanın başlangıcı yatırımcılar için dalgalı bir seyirle ilerliyor. Toplam piyasa değeri,…
Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hız kazanması ve bu sürecin küresel petrol…
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.