Reklam
Araştırma İnceleme

Kredi derecelendirme kuruluşları nedir? Etkileri nelerdir?

Reklam
Reklam

Kredi derecelendirme kuruluşları nedir?

Kredi derecelendirme kuruluşları nedir? Etkileri nelerdir? Verdiği not kararlarıyla zaman zaman ekonomistler tarafından çeşitli eleştirilere maruz kalan kredi derecelendirme kuruluşları ne iş yaparlar, verdikleri kararlarekonomileri nasıl etkiler, bu soruların cevaplarını arayacağız.

Derecelendirme ne demektir?

Derecelendirme bir kişinin, kuruluşun ve hatta bir ülkenin mali yükümllüklerini zamanında yerine getirip getiremeyeceğinin ölçülmesidir. Aslında bu ölçümleme, mevcut bir borcun geri ödenmeme riski olabileceği gibi geçmişteki kredi işlemlerinin değerlendirilmesi de olabilir.

En önemli kredi derecelendirme kuruluşları hangileri?

Geçmişleri 1800’lü yılları bulan kredi derecelendirme kuruluşları, günümüzde hayatlarını halen aktif olarak sürdürmektedirler. Sayabileceğimiz en önemli kuruluşalar, Moody’s, Standard & Poor’s ve Fitch’dir. Tarihi 1860’lara dayanan Standard & Poor’s’un merkezi New york’tadır. Yine 1913’de kurulan Moody’s New York merkezlidir. Fitch’in ise Londra ve New York’da merkezleri vardır.

Related Post

Bu kuruluşların notları neden önemli?

Ülkeler ve şirketler, ekonomik aktivitelerini büyütmek için finansmana ihtiyaç duyarlar. Çeşitli fonlar ve yatırımcılar bu anlamda ülkelere ve şirketlere yatırım yapar veya borç verir. İşte bu noktada yatırımcılar risk değerlendirmesine ihtiyaç duyarlar, bu değerlendirmeyi de derecelendirme kuruluşları yapar. Kuruluşlar hesaplamalrını mali geçmişi, cari varlığı ve carlı varlığı inceleyerek yaparlar.

Derecelendirme kuruluşlarının not sistemi

Rating kuruluşları yaptıkları risk analizlerini, herkesin anlayabileceği bir dilde sembollere dökerler. Ölçümledikleri risk analizlerinden çıkan sembolleri, AAA’ dan D’ye kadar harf silselesiyle derecelendirirler.. Her üç kurumda da en yüksek notlar AAA diye ifade edilir, daha sonraki seviyeler AA1 veya AA+ olarak sembolize edilir. Ülkeler ve şirketler değerlendirilirken en düşük yatırım yapılabilir seviyeler BBB- ve Baa3 dereceleridir. Bundan daha düşük seviyeler yatırım yapılalamaz, spekülatif, aşırı riskli ve yükümlülüklerini yerine getiremez olarak sıralanır. Tüm bu derecelendirmelerin uluslararası piyaslarda adı kredi notuolarak adladırılır. Ayrıca kredi dercelendirme kuruluşlarıkredi notu yanında görünüm değerlendirmesi de yaparlar. Görünümler pozitif, durağan ve negatif şeklindedir.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdikleri notlar, aynı ülke için farklı olabilir. Rating kuruluşları değerlendirmelerini sadece bizim görüşümüz diyerek ifade etselerde, bu görüşler ülkelerin ve şirketlerin finansmanında ve ekonomik faaliyetlerinde önemli rol oynar.

Bu yayın en son değiştirildi 17 Mart 2020 10:34

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

TÜİK 2024 4. Çeyrek İş Gücü Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 4. çeyreğine ait iş gücü istatistiklerini paylaştı. Mevsim etkisinden…

2 ay Önce

xAI Grok 3 Modelini Tanıttı

Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, en yeni modeli Grok 3’ü duyurdu. Musk, modelin önceki…

2 ay Önce

Metaplanet’ten Bitcoin’e Büyük Yatırım Hamlesi

Kripto para piyasasında yeni haftanın başlangıcı yatırımcılar için dalgalı bir seyirle ilerliyor. Toplam piyasa değeri,…

2 ay Önce

Petrol Fiyatlarında Düşüş Yaşanıyor

Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hız kazanması ve bu sürecin küresel petrol…

2 ay Önce

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

1 sene Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

1 sene Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.