İçindekiler
Kıdem Tazminatı alabilmek için önce kıdem tazminatı almaya hak kazanmak gerekir. İşçi, İş Kanunu tarafından düzenlenen kıdem tazminatı yasasına uygun şartları taşıyorsa tazminat alabilecektir. Bazı durumlarda işçi kıdem tazminatı alması gerektiğini düşünürken işveren de işçinin kıdem tazminatını hak etmediğini düşünür ki bu gibi uyuşmazlıklar işçi mahkemelerine taşınır.
Normal şartlarda istifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız ancak kadınlar için evlilik, erkekler için askerlik, emeklilik hakkı kazananlar yada prim yıl ve günü kanunun öngördüğü yıl ve gün sayısını sağlayanlar ve vefat eden işçinin ailesi kıdem tazminatı alabilir.
Bu durumların dışında kıdem tazminatı alabilmek için işyerinde psikolojik veya fiziksel taciz; işveren tarafından hakaret veya tehdit; iş yerinde 1 haftadan fazla işin durması durumlarından dolayı istifa edildiğinde kıdem tazminatı hakkı doğar ve işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda kalır.
İş yerinin satılması durumunda iş yerinde çalışmakta olan işçiler aynı şartlarda çalışmaya devam ederler. İş yerinin devri çalışanların yasal haklarını etkilemeyecektir. Kazanılmış hakları aynen devam edecektir.
Ülkemizde asgari ücret uygulamasıyla bir taban ücret belirlenmektedir. Bu taban ücret yıllık olarak artış göstermektedir. Asgari ücretten yüksek ücret alan işçiler eğer işverenle bir iş akti imzalamadılarsa işveren zam yapmayabilir. İşveren zam yapmadığından dolayı istifa edilirse bu nedenle kıdem tazminatı doğmaz.
İşten kendi isteğiyle ayrılan işçinin sebebi hamilelik veya doğum ise dahi herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır.
Asgari 1 yıllık çalışma süresini doldurmayan işçiler kıdem tazminatı alamazlar.
İşçi kıdem tazminatı almaya hak kazandıktan sonra işveren tazminatı derhal nakten ödemekle yükümlüdür. Yani ödeme planına alıp bekletme durumu yaşanamaz. Ancak işçi ile anlaşarak taksitli ödeme teklifinde bulunabilir ve eğer işçi kabul ederse taksit taksit ödeme yaparak kıdem tazminatını ödeyebilir.
Bu yayın en son değiştirildi 14 Şubat 2020 09:43
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.