İlave istihdam teşvikinin anlamı istihdam seferberliğinin yapılabilmesi için işyerlerine destekler verilecek olmasıdır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklamaya göre belirli şartları sağlayan şirketlere bünyesinde çalışan sigortalılar için destek sağlanacak. İlave istidam teşviki kapsamında her ay yapılan ilave istihdam için bakanlık 3 ay boyunca prim ve vergilerin dışında ücreti de karşılayacak. Türkiye’deki istihdam sorununu çözmeye yönelik olarak atılmış bu adımın çalışan kişi sayısını da büyük oranda artıracağı düşünülüyor.
İçindekiler
İlave istihdam teşviki verilecek işyerlerinden bazılarına Cumhurbaşkanı karar veriyor. Bu teşviki alabilmek için hükümetin belirlemiş olduğu şartların sağlanması gerekiyor. Bu şartları sağlayan kişiler de teşvikten yararlanmaya hak kazanıyor. Ancak bilişim sektöründe hangi işyerlerine destek sunulacağı konusunda yetkili olan kişi Cumhurbaşkanı’dır. Cumhurbaşkanı hangi bilişim sektörüne destek sağlanacağı kararı alır ve ona göre de teşvikler dağıtılır.
İlave istihdam teşviki için sigortalıdan beklenen şartlardan bir tanesi İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmasıdır. İlave istihdam teşvikinden yararlanabilmek için sigortalıdan ve işyerinden beklenen şartlar farklıdır. İşyerinde istihdam edilen sigortalıdan beklenen temel şart ise İŞKUR’da kaydının olmasıdır. Bunun yanı sıra sigortalı kişinin sağlaması gereken diğer şartlar şu şekildedir:
● İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,
● 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri.
İlave istihdam teşviki için işyeri yönünden aranan şartlar arasında özel sektör işverenine ait olması vardır. İlave istihdam teşvikine ilişkin yasal düzenlemeler 4447 sayılı Kanunun geçici 19 ve 21. Maddeleri kapsamında yapılmıştır. Buna göre de işyerlerinden beklenen şartlar şu şekildedir:
● Sigortalının işe giriş tarihinden önceki takvim yıllına ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki ya da muhtasar prim hizmet beyannamelerindeki ortalamaya ilave olarak çalıştırılması,
● Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süre içerisinde SGK’ya teslim edilmesi,
● Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süre içinde ödenmesi,
● Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta pirimi, işsiz sigortası pirimi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının olmaması.
İlave istihdam teşvik destek miktarı işyerinin hangi sektörde faaliyet gösterdiğine göre farklılık gösteriyor. İmalat ya da bilişim sektöründe faaliyet veren bir işyerine sağlanacak olan destek tutarı 6.822,40 TL’ye kadarki prime esas kazanç için ödenecek tüm primler ve 153,74 TL’lik damga ve gelir vergisidir. Diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerleri için ise ilave olarak istihdam edilecek her bir sigortalı için prime esas kazancın alt sınırı üzerinden hesaplanacak olan tüm primler ve damga ve gelir vergisi tutarı karşılanmaktadır. İlave istihdam teşviki için verilen desteğin miktarına dair daha detaylı bilgi edinmek isteyen kişiler İŞKUR’un internet sitesine girebilirler.
İlave istihdam teşvik süresi 31 Aralık 2020’ye kadardır. Bu destekten Aralık 2020 ayını aşmamak şartıyla 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında istihdam edilen her sigortalı için faydalanılabilir. Her bir sigortalı için destek süresi de 12 aydır. Fakat bu destek süresinin uzatılabilme ihtimali de vardır. İlave istihdam teşviki kapsamında daha uzun süre teşvik alabilmek için 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek,18 yaşından büyük kadın ya da kuruma kayıtlı engelli bireyin çalıştırılması gereklidir. Böyle bir durumda teşvik süresi 18 aya kadar çıkartılabilir.
Bu yayın en son değiştirildi 27 Mayıs 2020 13:26
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.