İçindekiler
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında en önemli olan konulardan biri de iş hukukudur. Ülkemizde bu kanun, 1475 numaralı kanun olarak bilinmektedir. Peki iş hukuku tam olarak nedir?
İş hukuku, herhangi bir işte birbirleri ile iletişim içerisinde olan kişilerin aralarındaki uyumu sağlamak için oluşturulan kurallar demektir. Bu kanun ülkemizde 25 Ağustos 1971 tarihinde kabul edilmiştir. Ancak resmi gazete de ilan edilme tarihi 1 Eylül 1971’dir. Bu nedenle kanunun yürürlüğü girdiği tarih baz alınmaktadır. İş hukuku resmi iş yerlerinde, iş sözleşmesiyle başlayan ve göstermiş olduğu hizmet karşısında belirli bir ücret alan işçi ve iş veren kişi ya da kurum arasında bağlı bulunulan topluluklarla olan iş ilişkilerinin düzenlenmesi ve daha uyumlu bir ortam sağlamak amacıyla kanuni olarak uyulması zorunlu olan kuralla bütünüdür.
İş hukuku kapsamında daha çok bağımlı çalışan işçiler gözetilir. Bağımlı çalışan işçiler olarak sınıflandırılan kesim ise devlet memurlarıdır. Yani devlet memurları ve işveren arasındaki iş ilişkisini düzenleyen ve geliştiren iş hukukudur denilebilir. İş hukuku da kendi içerisinde bireysel ve toplu olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır.
Bireysel iş hukukunun uygulandığı yerler genel itibari ile daha küçük işletmelerdir. Bu tür kurumlarda iş sözleşmesiyle başlayan bir işçi ya da işçilerin, iş veren kişi ya da kurumla arasındaki ilişkilerin düzenlenmesini kapsar. Bireysel iş hukuku konu olarak da 9’a ayrılmaktadır.
Bireysel İş hukukun ilgilendiği alanlar;
Toplu ş hukuku bireysel iş hukukuna göre daha büyük işletmeleri kapsamaktadır. İşçi ve iş veren tarafından toplulukların temsil ettiği sendikalar ve iş yerleri toplu iş hukukun uygulama alanlarıdır. İlgilendiği alanlar 4’e ayrılır.
Toplu İş Hukukun İlgilendiği Alanlar;
Bu yayın en son değiştirildi 14 Şubat 2020 09:34
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.