İçindekiler
Hizmet Bedeli Muhasebe Kaydı Gelir veya giderlerin faturalanması, yasalar tarafından zorunlu hale getirilmiştir.
Yapılan işin ya da satılan malın karşılığı olarak, alıcının borçlandığı miktarı gösteren, işi yapan kişi tarafından alıcıya verilen ticari bir resmi vesikadır.
Fatura üzerinde sıra ve seri numaraları, tarih, iş yerinin veya iş yeri sahibinin unvanı, kayıtlı olduğu vergi dairesi, adresi, yapılan işin veya satılan malın miktarı, fiyatı ve tutarı gibi bilgiler yer alır.
Tüccarlar, serbest meslek erbapları, vergiden muaf olan esnaflar ve defter tutma zorunluluğu olan tüm çiftçiler fatura kesmek zorundadır.
Herhangi bir işletmenin, faaliyet yaptığı alan dışında, sattığı ya da aldığı hizmetler karşılığında düzenlenen vesikalardır. Bir kırtasiye, cari yıl süresince önceden belirlenen alış kotasını doldurduğu takdirde, hizmet bedeli faturasını kesme hakkına sahip olur. Daha sonra, anlaşmalı olduğu firma ile anlaştıkları miktarı ya da promosyonları almaya hak kazanmış olacaktır. Toplam kazanç cari yolu ile anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile ödenir, sonrasında ise muhasebe kaydı yapılır.
Bu tür konularda önemli olan şey, faturanın kaydının yapılması ve faturanın uygun bir şekilde düzenlenmesidir.
Hazırlanan faturada ne tür bir hizmet yapıldığı iyice açıklanmalıdır. Yapılan hizmetin KDV oranı muhakkak belirtilmelidir. Hizmet bedeli olarak alınan miktarın muhasebe kayıtları mutlaka yapılmalıdır. Muhasebe kayıtları yapılmayan, hizmet bedelleri, mali ile gerçek envanterlerin, birbiriyle uyuşmamasına neden olacak buda yüklü vergi cezalarına sebep olacaktır.
Örneğin; mobilya ürünleri satan bir anonim şirketinin, bayilerine cari yıllık bir kota koymuş, bayilerin belirlenen kotayı doldurup, aştıkları takdirde 10.000 TL prim vereceğini söylemiştir. Z bayii cari yıl içerisinde bu kotayı doldurmuş ve prim almaya hak kazanmıştır.
Z bayii si faaliyet içerisinde olduğu alan dışında, gelir elde etmeye hak kazandığı için muhasebe kayıtları şu şekilde olmalıdır.
Diğer gelirler: 10.000 TL Hesaplanan KDV oranı: 1800 TL Kasa: 11.800 TL
Anonim şirket ise: Satış, pazarlama, dağıtım giderleri hesabı: 10.000 TL İndirilecek KDV oranı: 1800 TL Kasa: 11.800 TL olacak şekilde muhasebe kayıtları yapılır.
Bu yayın en son değiştirildi 17 Ağustos 2018 13:16
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.