GAPS Diyeti nedir? Nasıl Yapılır? Zararları ve faydaları nelerdir? Gerçekten kilo verdiriyor mu? Aşamaları nelerdir? Diyet listesi nelerdir?
Berna Laçin’in hastalığı nedeniyle yapmış olduğu ve ciddi miktarda kilo verdiği diyet olarak bilinmekte olan GAPS diyeti, yasakları ile ünlü bir diyet olarak bilinmektedir.
GAPS diyeti genel olarak bazı besinlerden kati şekilde uzak durmanızı istemektedir ve uygulayan kişilerin, tahıllar, pastörize süt ürünleri, nişastalı sebze ve rafine edilmiş karbonhidrat benzeri besin maddelerini tüketmelerini yasaklamaktadır.
Bu diyet türü otizm hastalarına özellikle önerilmektedir.
Bununla birlikte GAPS diyetinin oldukça kısıtlayıcı bir diyet olması sebebiyle, bilim adamları, beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından genel olarak eleştirilmektedir.
İçindekiler
GAPS Diyeti nedir? Nasıl Yapılır? Diyet listesi, uzman diyetisyenler tarafından hazırlanır. Diyet boyunca aşamalara göre, ilgili listelerin dışına kesinlikle çıkılmaz. GAPS diyetinin en önemli özelliği, çok sıkı bir şekilde takip edilmesi gereken bir diyet çeşidi olmasıdır.
Giriş, tam GAPS diyeti ve GAPS diyetinden çıkış olmak üzere üç temel aşama ile oluşmaktadır. Tüm aşamalar kendi içerisinde yer alan belirli yiyeceklerin tüketildiği farklı dönemlere sahip olmaktadır.
Giriş Aşaması: Eliminasyon (Arınma)
Giriş fazı, diyetin en zor kısmıdır çünkü günlük hayatınızda yediğiniz bir çok yiyecek bu dönemde yasaklanır. Bu aşamaya bağırsağı iyileştirme aşaması denilmektedir. GAPS diyeti giriş aşaması semptomlarınıza bağlı olarak üç haftadan bir yıla kadar devam edebilir.
Aşama-1: Ev yapımı kemik suyu, probiyotik gıdalar ve zencefil suları tüketin ve yemekler arasında ballı nane veya papatya çayı içmenizde fayda var. Süt ürünlerine alerjisi olmayan kişiler, pastörize edilmemiş, ev yapımı yoğurt veya kefir tüketimini sağlayabilirler.
Aşama-2: Diyetinize pişmemiş organik yumurta sarısı, ghee ( hint yemeklerinde kullanılan arındırılmış bir tereyağı) ve sebze, et veya balık ekleyebilirsiniz.
Aşama-3: Yukarıda saymış olduğumuz tüm yiyecekler artı avokado, fermente edilmiş sebzeler, GAPS diyeti tarifine uygun hazırlanmış krepler ve ghee, ördek yağı veya kaz yağı ile çırpılmış yumurta.
Aşama-4: Diyetinize ızgara ve kavrulmuş etler, soğuk preslenmiş zeytinyağı, sebze suyu ve GAPS tariflerini ekleyin.
Aşama-5: Pişirilmiş elma püresi, marul ve soyulmuş salatalık, meyve suyu ve az miktarda çiğ meyve ile çiğ sebzeler. Fakat bu noktada listeye narenciye eklememeniz gerekiyor.
Aşama 6: Son olarak, narenciye dahil daha fazla çiğ meyve tüketilebilmektedir.
GAPS Diyeti nedir? Nasıl Yapılır? Ne kadar geniş bir diyet listesi de olsa mutlaka yasaklar vardır. Gaps diyetindeki yasaklı yiyecekler;
GAPS diyeti yasakları şunlardır;
Nişastalı sebzeler (patates gibi)
Nişastalı baklagiller (pirinç gibi)
Tüm tahıllar ve tahıl ürünleri
Işlenmiş tüm ürünler
Soya
Şeker
GAPS Diyetinin Zararları Nelerdir? GAPS diyeti uzun süre boyunca bir çok besleyici gıdadan uzak durmanıza neden olur ve çok kısıtlayıcı bir diyet olarak bilinmektedir.
Bu nedenle yer alan incelememizde ise, GAPS diyetinin sağlığınız için en belirgin riski uygulayanlarda beslenme eksikliğine sebep olabilmesidir.
Bu risk özellikle çocuklarda daha ön planda olarak görülmektedir. Büyümeleri için gereken gıdalardan uzak kalmaktadırlar.
Ek olarak, otizm görülen bireylerde halihazırda yemeyi reddetme eğilimi bulunurken, diyetin kısıtlayıcı doğası beslenmelerini daha da zorlaştırmaktadırlar.
Bu yayın en son değiştirildi 17 Mart 2020 10:45
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.