Enerji Verimliliği Kimlik Belgesi Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. 2 Mayıs 2017 tarihiyle birlikte tüm binaların bu belgeden alması zorunlu kılınmıştır. Bu tarihten itibaren konut sahibi olan kişiler bu belgeyi bulundurmak zorunda olacaktır.
Binalardaki enerji ihtiyacının sınıflara göre belirlendiği ve açıklandığı bir belgedir. Bu belge içinde binanın asgari düzeydeki enerji ihtiyacı, yalıtım özellikleri, sıcaklık, soğukluk dereceleri verimliliği gibi bilgiler yer almaktadır. Bu belge sayesinde binalardaki enerji kaynaklarının düzenli ve verimli olarak kullanılması sisteme sokulmuş olmaktadır. Nasıl ki beyaz eşyalarda kalitesine göre sınıflandırma varsa aynı şekilde binalarda da bu şekilde bir sınıflandırma olması zorunlu tutulmaktadır. Bu yüzden bu belgenin her konut için bulundurulması zorunludur. Getirilen bu belge sayesinde emlak sektöründe insanların binalara olan bakış açısına yön vermektedir. İnsanlar hangi binayı alacağına karar vermekte zorlanırken bu belge sayesinde akıllarındaki soru işareti ortadan kalkmaktadır. Enerji Kimlik Belgesi binalar için en yüksek A sınıfı ve en düşük G sınıfı şeklinde olmaktadır. C sınıfından düşük olan binalara iskan ruhsatı verilmemektedir.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından kendisine yetki verilmiş Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı kişilerce bu belge verilmektedir. Enerji verimliliği danışmanlık şirketi bu belgeyi vermekle vazifeli olan kuruluşlardır. Belgeyi almak için başvuru yapıldığında uzmanlarca binada gerekli inceleme yapılmaktadır. Binanın konumu, yapım yılı, inşaatında kullanılan malzemelerin türleri genel bilgiler uzmanlarca toplanarak inceleme yapılmaktadır. Elde edilen bu bilgiler ışığında eğer bina Enerji Kimlik Belgesi almaya uygundur, şeklinde uzmanlarca onay verilirse bina belgeyi almaya hak kazanmaktadır.
Bu belgeyi almak için gerekli evraklar; mimari proje, ısı yalıtım projesi, elektrik projesi, mekanik tesisat projesi belgelerinin olması gerekmektedir. Bina bu belgeyi aldıktan sonra belge 10 sene süreyle geçerli olmaktadır.
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.