Endüstri Devrimleri Çeşitleri Nelerdir?
İçindekiler
Endüstri Devrimleri Çeşitleri Nelerdir? 18.yy’da toplu üretimin başlamasıyla başlayıp, günümüze kadar devam eden endüstri devrimleri dört aşamada gerçekleşmektedir. Kronolojik sıralamayla bu aşamalar 1.Sanayi Devri, 2.Sanayi Devri, 3.Sanayi Devri ve son olarak da 4.Sanayi Devri’dir.
18.yy’ın başlarında yani 1972’li yıllarda İngiltere’de buhar makinasının icat edilmesi ile başlamıştır. Önceleri insan gücüne ve el emeğine dayanan üretimin, buhar makinasının icadı, su ve buhar gücünün üretime aktarılması ve kömür yataklarının da kullanılarak mekanik üretime dönüşmesi, 1.Endüstri Devriminin temeli olarak tarif edilebilir. Makinaların üretime katılması ile özellikle demir ve tekstil üretim hızı artmış, sermaye birikimleri oluşmaya başlamıştır. Böylece tarım işçiliğinden fabrika işçiliğine doğru bir geçiş başlamıştır. Demir-çelik ve kömür üçlüsü demiryollarının da gelişmesine neden olurken üretim hızlı bir şekilde birçok Avrupa Ülkesine de yayılmaya başlamıştır. Sosyal açıdan bakıldığında ise burjuva ve işçi sınıfları gibi halk içerisinde sınıf ayrımları oluşmaya başlamıştır.
Kömür, demir ve çeliğin yanı sıra, özellikle elektriğin ve petrokimyasalların üretime katılması ile 2.aşamaya da geçilmiş olmaktadır. İngiliz mucit H.Bessemerin’in, pik demire havanın oksijenini vererek, çeliği üretmeye başlaması ve bunu ucuza mal etmesi ikinci aşamanın gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Bilim adamlarının fizik ve kimya dallarında yaptığı çalışmalarla, basit makineler geliştirilerek daha teknolojik makinelere dönüştürülmüştür. 1882 yılında Edison’un elektriği bulması ile evlerde ve çeşitli fabrikalarda elektrik kullanılmaya başlanmış ve seri üretime geçilmiştir.
Üretim, elektroniğin kullanılması ile dijitalleşmiş ve biraz daha otomatikleşmiştir.3D yazıcılar ilk kez bu devirde ortaya çıkmış böylece araba parçaları üretimi artmaya başlamış ve akıllı robotlar yavaş yavaş devreye girmeye başlamıştır. Üçüncü sanayi devriminde otomatikleşmenin sonucu olarak, mavi yakalı çalışanların sayısında azalma olmuştur. En önemli olay ise S.Jobs ve S.Wozniak’ın Apple’ı Kurması ve ilk mikro bilgisayarın kullanılmaya başlanmasıdır.
Sanayi Devrimi ya da Endüstri 4.0 olarak tanımlanan bu aşama ise 2011 yılında Almanya’ da Hannover Fuarın ‘da kullanılan bir terminoloji ile başlamıştır. Bilgisayar teknolojisi ile yapay zekâların gelişip 3D yazıcıların daha aktif kullanılacağı bu aşamada fazla bilgi yığınlarından da analiz yoluyla kurtulabilecektir. Üretimin robotların devralması ve evlerde dahi üretimin yapılacağı bu devrim, mavi yakalıları olduğu kadar beyaz yakalıları da işsiz kalma hususunda tehdit etmektedir.
Bu yayın en son değiştirildi 4 Şubat 2020 16:21
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 4. çeyreğine ait iş gücü istatistiklerini paylaştı. Mevsim etkisinden…
Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, en yeni modeli Grok 3’ü duyurdu. Musk, modelin önceki…
Kripto para piyasasında yeni haftanın başlangıcı yatırımcılar için dalgalı bir seyirle ilerliyor. Toplam piyasa değeri,…
Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hız kazanması ve bu sürecin küresel petrol…
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.