Emisyon Nedir? Ekonomik bir kavram olarak bilinen emisyon ne demektir ? Kelime, köken olarak Fransızca dilindeki “emission” kelimesinden gelmektedir. Sözlük anlamı ise ekonomi demektir. Emisyon kelimesinin dilimizdeki karşılığı ise “ihraç etmek, çıkarmak ve yaymak” anlamlarına gelmektedir. Türkçede kağıt paraların, tahvillerin ve hisse senetlerinin ilk defa piyasaya sürülmesine emisyon denir.Demir paralar bu kavram kapsamına dahil değildir. Sadece kağıt paralar dahildir.
Emisyon Ne İşe Yarar? Emisyon kavramı kadar, emisyon hacmi kavramı da çok büyük bir önem taşımaktadır. Emisyon hacmi; Merkez Bankasının piyasaya sürmüş olduğu kağıt paraların toplam miktarına denilmektedir. Kavram üzerindeki yetkili merci ise yine Merkez Bankasıdır.Emisyon üzerindeki dalgalanmaların nedeni bankada gerçekleşen işlemlerin sonucu olarak ortaya çıkar. Mesela banka mevduatını arttırmayı başardığı zaman emisyon azalacak, azalttığı zaman ise emisyon artacaktır. Fakat basılan para miktarı piyasaya sürülmemişte ortaya çıkan sonuç nötrdür. Emisyonun azalması için Merkez Bankasının basılmış paraları piyasaya sürmesi şarttır.
Banka tarafından yürütülen para basma politikasında ise ülke ekonomisinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Ekonomi ne kadar miktar para gerektiriyorsa o kadar para basılmalı. Ekonominin gerektirdiğinden fazla ya da eksik basım söz konusu olamaz. Çünkü para basma faaliyetleri Merkez Bankası Kanunları tarafından sıkı bir şekilde düzenlenmiştir. 1970 tarihli ve 1211 sayılı Kanun kapsamında Merkez Bankası tarafından yürütülen emisyon ve kredi hacmi ekonomik ihtiyaca uygun bir şekilde düzenlemelidir.
Emisyon sadece ekonomi alanında geçerli olan bir terim değildir. Aynı zamanda radyo yayınları, telsiz yayınlar ve ses ve ışık dalgalarının yayılması gibi durumlarla da kullanılmaktadır. Ancak emisyon kelimesinin günümüzde işletmeler tarafından çok sık kullanılıyor olması nedeniyle söylendiği zaman akıllara direk olarak ekonomi kelimesi gelmektedir. Kavram bir yönü ile de piyasada bulunan toplam para miktarını da temsil etmektedir denilebilir. Herhangi bir işte çalışan kişilerin karşına sıkça çıkacak olan kavramlar arasında yer alan emisyon kelimesinin anlamını bilmek çok önemlidir. Özellikle de Merkez Bankası çalışanlarının terimi iyi bildiği inkar edilemez bir gerçektir. Emisyon, kısaca ekonomi demektir. Yani çıkan kağıt paraların, senetlerin vb. şeylerin piyasaya sürülmesi anlamına gelmektedir.
Bu yayın en son değiştirildi 14 Şubat 2020 16:07
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.