Reklam
Kategoriler Hisse Borsa

BİST’e yatırım yapanlar kazandı

Reklam
Reklam

 

BİST’e yatırım yapanlar kazandı

 

 

 

Yılbaşından beri döviz ve altında sert dalgalanmların yaşanması sebebiyle yatırımcılar, BİST 100 endeksine yöneldi. 2015 yılından beri Türkiye ekonomisinde kendisini hissettiren tedirgin hava, ekonominin dalgalanmasına sebep oldu. Şubat ayında 3 lira sınırının üzerine çıkan dolar, daha sonra 2,78 seviyelerine kadar geriledi. Yayınlanan ekonomi verilerine göre nisan ayında yatırımcılarıa en çok kazandıran BİST 100 Endeksi oldu.

 

 

 

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde geçen ay en fazla reel getiriyi borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi sağladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları” sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, geçen ay en yüksek reel getiri Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,19, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,92 ile BİST 100 Endeksi’nde gerçekleşti.

Related Post

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), yatırımcısına yüzde 2,53 reel getiri sağladı. Buna karşılık, külçe altın yüzde 2,41, dolar yüzde 2,32, avro yüzde 0,30 ve mevduat faizi yüzde 0,12 kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise DİBS, yatırımcısına yüzde 2,26 reel getiri sağlarken, külçe altın yüzde 2,66, dolar yüzde 2,57, avro yüzde 0,56 ve mevduat faizi yüzde 0,38 kayıp yaşadı.

Üç aylık değerlendirmeye göre BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17,95 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, dolar Yİ-ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,5 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre ise DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,9, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,75 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde dolar Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,66, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 6,38 kayba neden oldu.

Yıllık olarak değerlendirildiğinde en yüksek reel getiri avro da gerçekleşti.

Finansal yatırı araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde avro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,36 reel getiri sağladı.

Diğer taraftan BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,25, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,68 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

 

[poll id=”2″]

 

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

TÜİK 2024 4. Çeyrek İş Gücü Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 4. çeyreğine ait iş gücü istatistiklerini paylaştı. Mevsim etkisinden…

2 ay Önce

xAI Grok 3 Modelini Tanıttı

Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, en yeni modeli Grok 3’ü duyurdu. Musk, modelin önceki…

2 ay Önce

Metaplanet’ten Bitcoin’e Büyük Yatırım Hamlesi

Kripto para piyasasında yeni haftanın başlangıcı yatırımcılar için dalgalı bir seyirle ilerliyor. Toplam piyasa değeri,…

2 ay Önce

Petrol Fiyatlarında Düşüş Yaşanıyor

Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hız kazanması ve bu sürecin küresel petrol…

2 ay Önce

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

1 sene Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

1 sene Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.