Özellikle son zamanlarda hükümete yakın olan işadamlarına yönelik kredi sunduğu iddiaları ile birlikte tekrarında gündeme geldiği belirtilen bazı kamu bankalarının kredi batırma konusunda bu önemli sektörde bulunan özel ve yabancı olan bankalara büyük bir fark attığı ifade edildi. Ayrıca batık olan kredileri ise sadece 3 sene içerisinde yaklaşık yüzde 118’in üstünde yükselen kamu bankaları halka değil, çoğunlukla şirketlere vermiş olduğu kredileri tahsil edemediği ifade edildi. Ayrıca konu ile ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun sunmuş olduğu son bilgilere göre, ülke genelindeki bütün bankaların geri gelmeyen, yani batık bir duruma gelmiş kredilerinin genel toplamı ise 2012 senesi Nisan ayı dönemine göre yaklaşık yüzde 99.7 oranında bir artış göstererek 19.9 milyar TL seviyesinden 39.8 milyar TL seviyesine ulaştığı bildirildi. Yine geçtiğimiz ay olan Nisan ayları dönemine göre bu eş dönemde genel itibarıyla kamu bankalarının kullandırılmış batık kredileri ise yaklaşık yüzde 118.7 şeklinde olağanüstü bir oranda yükselerek yaklaşık 5 milyar 88 milyon seviyesinden 11 milyar 131 milyon TL’ye çıktığı ifade edildi. Ayrıca kamunun batık miktarı, bu belirtilen sektörün üzerinde yükselince, genel olarak batık krediler oranındaki kamu bankalarının payı da genelde yaklaşık yüzde 25.4 seviyesinden yüzde 27.9 seviyesine çıktığı bildirildi.
Ülke genelinde kamu mevduat ve yatırım bankaları yüzde 119 seviyelerine ulaşan batık kredi yükseliş ivmesi ile birlikte bu sektördeki tüm banka alanlarını çizgi ötesinde bırakırken, birçok yerli özel bankanın genel olan kredi dağıtımında ve bu kredilerin tahsilatında fazlası ile hassas olunduğu belirtildi. Ülke genelindeki yerli özel sektör bankalarının önemli orandaki batık kredileri ise 2012 nisan ayından 2015 nisan ayı dönemi içinde sadece yüzde 87.9 bir yükseliş sağlayarak bu önemli alandaki yabancı bankaların önemli orandaki batık kredi yükselişi de yüzde 107,6 seviyesine ulaştığı halde ülkedeki kamu bankalarının genel itibarıyla bu batık hızının gerisinde kaldığı ifade edildi. Kredi tahsilâtları ile ilgili olarak BDDK sonuçlarına göre kamu bankalarının kredi tahsilat oranlarında, bu yöndeki sektörün aksine, ülke genelindeki tüketici kredilerinden fazla taksitli olan ticari kredilerde olumsuz bir durum yaşadığı da ortaya çıktı.
Geçen son 3 sene içerisinde ülke genelinde kamunun batık olan tüketici kredileri oranı yüzde 112 seviyesinde bir artış gösterirken batık olan taksitli ticari kredilerindeki yükseliş ise yüzde 132 seviyesine çıktığı belirtildi. Bunun yanısıra yine belirtilen dönem içinde bu sektörün batık olan tüketici kredileri ise yüzde 124.5 yükseliş gösterirken batık olan taksitli ticari kredilerindeki yükseliş yüzde 104 seviyesinde kaldığı ifade edildi. Bu oranlar, kamuya ait bankalarının sade olan vatandaşın dışında genel itibarıyla şirketlerden de kredileri almakta zorlandığı ifade ediliyor.
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.