İş ararken nelere dikkat edilmeli? Bu yazımızda ise sizlere iş ararken nelere dikkat edilmeli başlığı altındaki araştırmamızdan bahsedeceğiz. Ancak bu ülkelere göre farklılıklar gösterebiliyor. Çünkü ülkelerin coğrafi yapıları vb faktörler yer almaktadır ve bunlar değişkenlik göstermektedir. Özellikle Türkiye’de ise İnsan Kaynakları ciddi anlamda sorunlar yaşamaktadır. Peki İş ararken nelere dikkat etmeliyiz?
İş aramak bazıları için zorlu bir süreç olarak bilinir hele ki Türkiye’de! Tüm önemli iş görüşmeleri için öz geçmişini hazırlarken ve tam kuşamlı olsanda bazen hiç bir işe yaramaz. İşte bunun için iş aramaya başladığında bilmen gereken 8 önemli noktayı senin için bir araya getirdik peki nedir bunlar?
1. ARAŞTIRMANI YAP VE İLGİLENDİĞİN SEKTÖR HAKKINDA BİLGİ EDİNMEYE ÇALIŞ
Seninle aynı deneyime ve seviyeye sahip insanların neler yaptığını öğrenip benzer fırsatları değerlendirebilirsin. İlgilendiğin şirketlerin LinkedIn profillerini ve Twitter hesaplarını incelemeden başlayabilirsin. Aynı zamanda sektör hakkında araştırma yapıp tüm önemli noktalarını öğrenmelisin. Bu bilgiler hayalindeki sektöre ve pozisyona odaklanmana yardımcı olup iş görüşmelerinde işine mutlaka yarar. Çoğu şirketin bu hoşuna gider meraklı, araştırmacı, ne yaptığımız bilmek istiyor anlamına gelir.
2. ARAŞTIR, ARAŞTIR VE DAHA FAZLA ARAŞTIR HİÇ DURMA 🙂
İş fırsatları için bununla beraber ise Careerbuilder ya da Monster gibi en önemli iş arama platformalarıyla yerel iş arama sitelerini kullanmakta fayda var. Gazeteler ve şirket web sayfaları biraz eski tarz olsa da aynı zamanda iyi birer kaynak olabilir. Ve unutmamalısın ki birçok iş fırsatı iş arama platformlarından gelmez, iş fırsatlarının sadece %20’si için ilan verilmektedir.
3. DİJİTAL PROFİL YAPMALISINIZ!
Geçen hafta katıldığın partinin fotoğraflarını Facebook hesabında paylaşmak gelecekteki işin için hiçbir getirisi olmayacaktır. Tüm sosyal medya hesaplarının herkese açık olmadığından emin olmalısın. Tabi ki bu profesyonel network’ün için ya da onları etkileyecek bilgi paylaşımı için kullanmıyorsan aynı şey Twitter ve Instagram hesapların için de geçerli.
Not: iş verenler, seni google’da aratacaklardır, bunu artık yapmayan şirket yok. Bu yüzden de senin hakkında buldukları şeyler seni iyi temsil etmeli. Bunun yanında çok sıkıcı gelse de iş aradığında LinkedIn senin en iyi arkadaşın olacaktır. LinkedIn profilin; açık, net ve profesyonel görünmeli (gülümsediğin bir vesikalık fotoğraf da bunda çok etkilidir). Burada kesinlikle selfie kullanmamalısın bu çok itici bir durum oluyor.
4. NETWORK’ÜNÜ OLUŞTUR VE BUNU KULLAN
İş olanakları için en önemli noktalardan biri network oluşturmaktır. Monster ya da buna benzer sitelerden bir iş bulamazsan ve fazla iş deneyimin de yoksa, bu noktada önemli olan ne bildiğin değil, kimi tanıdığın önemlidir. Girmeye çalıştığın sektördeki açık pozisyonları öğrenmek için arkadaşlarınla, ailenle ya da diğer tanıdıklarınla konuşabilirsin. Yönetici alımlarında özellikle referansla gelen adayların şansları daha yüksek mutlaka.
5. ÖZGEÇMİŞİNİ BAŞVURDUĞUN İLANA GÖRE OLUŞTURMANIZDA FAYDA VAR
Sadece başvurduğun iş ile ilgili deneyimleri eklemelisin. Çok az bir iş deneyimine sahip olsan bile yazın çalıştığın Ben & Jerry’den kazandığın beceriler, müşteri ilişkileri ya da satışla ilgili ise bunlardan bahsedebilir, okul dışındaki yaptığın aktiviteler ya da gönüllü çalışmalarını da özgeçmişine ekleyerek özgeçmişini daha çekici hale getirebilirsin. Eğer rainbowdungeons@XYZ.com gibi bir e-posta adresine sahipsen onu bir an önce değiştirmelisin. Çünkü şirketler mail adresin, mail adresindeki kelimelere kadar çok dikkat ediyor.
6. MÜKEMMEL BİR ÖN YAZI OLUŞTUR
Özgeçmişine ekleyemediklerinden bahsetme zamanı. Bunu gelecekteki iş verenine yazdığın bir aşk mektubu gibi düşünebilirsin. Sadece “ben, ben, ben” dememeli “ben ve siz” olarak yazıyı oluşturmalısın. Şirkete nasıl katma değer katacağını vurgulamalı ve her iki tarafın da kazanacaklarından bahsederek, nasıl birlikte büyüyüp mutlu olacağınızı dair iş vereni ikna etmelisin. Yani en önemlisi onları şaşırtmalısın. Ve önyazıyı kısa tutmalısın, kimse 10 paragraftan oluşan 10 sayfalık bir ön yazıyı okumak istemez.
7. TAKİP ET HERŞEYİ
Normal şartlar altında başvurunu gönderdikten sonrasında ise 2 ya da 4 hafta içerisinde cevap alman gerekir olumlu veya olumsuz. Eğer dönüş yapılmadıysa telefon ederek ya da e-posta göndererek hala ilgilendiğini onlara gösterebilirsin. Ama sürekli arayarak insanları rahatsız etmemeye de özen göstermelisin.
8. TEBRİKLER – İŞİ ALDIN (YA DA OLUMSUZ CEVAP ALDIĞIN İÇİN TOPARLANMALISIN)!
Olumsuz yanıt almak çok sıkıcı ve üzücü bir durumdur herkes için ancak normalde karşılamasınız. Ama iş arama sürecinde bunların hepsini normal karşılamak gerekmekte umutsuzluk asla olmamalı. Sadece bir şirketin (ya da daha fazlasının) seni istememesi, diğerlerinin de istemediği anlamına gelmez. Sadece henüz doğru olanı bulamamışsındır. O yüzden motivasyonunu yüksek tut, deneyimlerinden öğren ve yola devam et. Vazgeçmeyenler sonunda kazanır. Özellikle Türkiye gibi İnsan Kaynaklarının ne olduğu tam olarak kavrayamayan birçok şirket var.
Artık işinizi aldıysanız veya aklınızda kalan soru ve görüşleriniz için konuya yorum yapabilirsiniz. 🙂
İş ararken nelere dikkat edilmeli? yazımızdan sonra bir sonraki yazımız ilk iş gününüzde yapılması gerekenler ile ilgili araştırmamız yer alacak.
Bu yayın en son değiştirildi 28 Eylül 2018 10:37
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.