Geçmiş çağlarda değişim ekonomisinin başlaması ile birlikte nadir bulunan ve değerli görülen materyaller para özelliğine benzer amaçlar ile kullanılmaya başlandı.
Tam anlamıyla para sayılmasa dahi denizden çıkarılan ya da madenlerden çıkarılan değişik maden ve materyaller hem saklama amaçlı hem de değişim amaçlı kullanıldı.
Kuşkusuz bunların en önemlilerinden biri de altındır. Halen ülkelerin, büyük yatırımcı ve fonların, bireysel Yatırımcıların tercih ettiği saklama, yatırım ve değişim aracı altındır.
Altın önemi, özelliği ve Görüntüsü itibariyle özeldir. Parlak görünümlü sarı renkli ve sert, bozulmayan bir metal türüdür. Demir Gümüş vb diğer madenler gibi zamanla bozulmaz, renk değişikliğine uğramaz. Şekil verilerek kullanılabildiği için para muadili olması yanında Ziynet Eşyası olarak da büyük ilgi görmektedir.
Nadir olması ve yüzyıllarca para arzına dayanak olması nedeniyle Dünya’da tarih boyunca en değerli türlerden biri sayılmıştır. Bireylere sorulduğunda genelde Altının ziynet Eşyası olarak kullanılması görüşü daha yaygındır.
Günümüzde altın daha çok bir yatırım ürünü olarak kullanılmaktadır. Özelliği nedeniyle halen fiziki olarak saklama ihtiyacı duyan Yatırımcıların özellikle tercih ettiği bir metaldir. Altın alım satımında genellikle külçe olarak işlem gerçekleştirilir. Bu işlemlerin uluslararasi alanlarda gerçekleştirildiği ve saklandığı bankalar da mevcuttur. Altın taşınması zor bir ürün olduğu için saklama ve emanet işlemleri bu tip güvenİlir kurumlar Tarafından gerçekleştirilir.
Son dönemde bankalar da altın işlemlerine ağırlık vermeye başlamışlardır. Bu kapsamda altın hesapları açılarak Güvenli bir şekilde ve getiri elde edilebilecek türde altın yatırım hesapları açılabilmektedir. Özellikle Ülkemiz gibi toplumsal değer ve inançlar nedeniyle altın vb ürünlerin rağbet gördüğü ülkelerde bu tip hesaplar ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır.
Öte yandan altın para gibi kredi olarak alınabilen bir ürün haline gelmiştir. Gerek bankalar gerek müşteriler altın kredisi alma imkanına sahiptirler. Bankalar altın kredisi de verebilmektedir,
Piyasalarda altın fiyatlaması ons ile yapılır. 1 ons altın 31,10 gram gram altın demektir.
Güncel Altın fiyatlarını incelediğimizde ise ons fiyatı 1094 dolar civarında seyrettiğini gözlemlemekteyiz. 1110 dolar son dönemde Direnç Noktası olarak belirlenmişti. Ancak o seviyeyi geçemedi. Talepte de son dönemde Oluşan azalma aktın fiyatlarında büyük oynamaların oluşmasını engelledi.
Dünya’da meydana gelen Değişiklikler bir yatırım aracı olarak Altını da etkilemektedir. FED faiz artırım politikası, petrol fiyatlarındaki Düşüş önemli ölçüde altına olan talebi etkilemiştir.
Altın yatırımlarının uzun vadede en az risk taşıyan ve düzenli gelir getiren bir yatırım aracı olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Likidite Amaçlı portföylerde bulundurulması pek önerilmez. Çünkü çok büyük fiyat değişimleri Oluşabilmektedir. Bu nedenle kısa vadeli yatırımlarda dikkatli olmak gerekir. Altının önemi bu yüzden giderek artmaktadır.
Bu yayın en son değiştirildi 10 Şubat 2018 11:41
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.